Ét sted, mange verdener

Udvikling af ERNST med designbureauet YOKE

Lige nu er designbureauet YOKE ved at lægge sidste hånd på et udstillingskoncept for et nyt ERNST. Det nye ERNST under arbejdstitlen ”Ét sted, mange verdener” vil give et socialhistorisk indblik i livet for både fabriksejer, arbejdere på fabrik, samt tjenestefolk.

Hjertet i ERNST er i dag den smukke antikvitetssamling, dele af den historiske lejlighed og den historiske have. Vi arbejder nu med en vision om, at ERNST skal formidle borgerskabet, arbejderne og tjenestefolkenes liv. I det nye ERNST vil hele bygningskomplekset og dets historier således skulle bringes til live. I dag er sovekamrene, pigeværelser, køkken, badeværelse og tørreloft fx ikke tilgængelig for offentligheden. Disse rum danner naturlige rammer for de temaer vi også ønsker at slå an. Det nye ERNST vil tage fat i komplekse og relaterbare tematikker, så formidlingen i ERNST vil være vedkommende og tankevækkende; hvordan har det fx været at for Frederik Ernst at være homoseksuel i en tid, hvor det var strafbart, og senere blev betragtet som en psykisk sygdom? Hvordan oplevedes hverdagen for tjenestepigen, der var i huset hos en pedantisk arbejdsgiver og hvilke betingelser var der for at drive forretning i de danske provinsbyer i starten af 1900-tallet?

Det nye udstillingskoncept vil danne grundlag for det videre arbejde med at rejse ekstern finansiering til at realisere revitalisering af de fysiske rammer samt skabe de nye udstillingsdele.