ERNST

I ERNST bliver du bragt til en anden tid. ERNST rummer den autentiske fabrikantlejlighed, en udstilling om sølvvarefabrikken J. Ernst’s Sølvvarefabrik (1890-1955) og fabrikantens charmerende italienske have. Alle trækker de tråde til livet som fabrikant og bedre borgerskab i provinsbyen Assens i 1900-tallet. I ERNST finder du også museets hyggelige café, CAFÉ ERNST.

Familien Ernst opbyggede deres velstand på grundlag af sølvvarefabrikation. Fabrikken J. Ernst’s Sølvvarefabrik blev grundlagt i 1890 af Johan Ernst (1867-1924) og fabrikken fik sine velmagtsdage i 1920’erne, hvor fabrikken for alvor blev mekaniseret og fabrikken og butikken i alt beskæftigede mere end 40 personer. På fabrikken blev især produceret sølvbestik, men også større korpusarbejder og smykker blev der solgt fra fabrikkens butik på samme adresse. Produktion fra fabrikken blev forhandlet i hele Danmark og i Sverige.

Efter fabrikkens endelige lukning i 1955 skete der over årene en forandring af lokalerne; de gamle fabrikslokaler blev til udsmykkede stuer og sale, der kom til at rumme sønnens, fabrikant Frederik Ernsts (1892-1976), voksende antikvitetssamling.

For Frederik Ernst var den kunstneriske åre, og den store interesse for historie og antikviteter tydeligvis nerven i hans tilværelse. Formuen fra sølvvarefabrikkens tid blev brugt på at opkøbe antikviteter fra hele verden. Antikvitetssamlingen er rig og består bl.a. af porcelæn, møbelkunst, sølv og malerier. Samlingen af porcelæn indbefatter mere end 30 spisestel, hvoraf flere af dem står på opdækkede borde. En imponerende opdækning med Flora Danica pryder lejlighedens spisestue. Som gæst får man adgang til de rigt dekorerede og farverige stuer og sale, hvor de forskellige antikviteter er sat i scene af fabrikanten selv.

Frederik Ernst stiftede aldrig familie. Han navigerede i et liv, hvor engagement i lokale kulturanliggender blev prioriteret højt samtidig med, at han socialiserede bredt, også i kredse i det københavnske kulturmiljø. Frederik Ernst levede på mange måder et dobbeltliv, dels som en stærk stemme i det lokale, i hvert fald på overfladen, mere konservative miljø, og dels som homoseksuel i et mere frisindet netværk af ligesindede.

Han var en verdensmand, og var i høj grad inspireret af de mennesker og ting han så på sine rejser i udlandet. Forkærligheden for det italienske lader sig ikke fornægte og ses især i indretningen af haven, Frederik Ernsts Have. Haven er i hjertet af ERNST og er et haveanlæg der er symmetrisk opbygget med et bassin i sin midte.

Appen “Museum Vestfyn”

Du får et ekstra lag på sanseoplevelsen, hvis du downloader vores gratis app “Museum Vestfyn”. Her kan du høre historier og facts, som du går gennem udstillingerne. Hør også fabrikanten selv fortælle.  Appen er tilgængelig i både App Store og Google Play. Få hjælp og vejledning i billetsalget.

Besøg ERNST

Se her hvornår du kan besøge ERNST.

Du kan også bestille en rundvisning i ERNST på et tidspunkt som passer dig. Lyder det interessant? Kontakt booking@museumvestfyn.dk omkring muligheder og priser.

Se her, hvis du vil vide mere om den historiske bygning, som rummer ERNST.