Frederik Ernsts Have

Den 300 m2 store italiensk-inspirerede gårdhave ligger i hjertet af Assens, bag Østergade 57. Museumshaven, Frederik Ernsts Have, er en del af udstillingen ERNST. Haven er anlagt af sølvvarefabrikant Frederik Ernst (1892-1976), som havde en forkærlighed for det italienske. Det ses i havens centrale elementer – en kolonnade og skulpturer, der leder tankerne hen på renæssancens Rom.

Haven er indrammet af de bygninger, der husede Ernsts Sølvvarefabrik fra slutningen af 1800-tallet. Her blev der produceret sølvtøj til de danske og udenlandske forbrugere helt frem til fabrikken drejede nøglen om i 1955.

I ERNST finder du også Museum Vestfyns lille hyggelige café – CAFÉ ERNST. Her kan du nyde kolde og varme drikke samt lidt sødt. Hvis vejret tillader det, kan kaffen også nydes i Frederik Ernsts Have.  Det er gratis at besøge haven og det er naturligvis gratis at besøge CAFÉ ERNST.

Frederik Ernsts Have er en del af udstillingen ERNST. Vil du vide mere om ERNST? – se her.

Specielt til de haveinteresserede

Den italienske have, i den form den har i dag, blev anlagt af sølvvarefabrikant Frederik Ernst (1892-1976). Generationen før var haven dog også i familiens eje, og haven har således undergået flere faser. Tidligere blev haven prydet af blandt andet et lysthus, og der var en pumpe, hvorfra der kunne hentes vand.

I bygningerne, der omkranser haven, lå “J. Ernst’s Sølvvarefabrik” samt en butik, hvorfra fabrikkens produkter blev forhandlet.

Haven er designet til at man tilgår den fra syd-enden af gårdkomplekset. Havens opbygning er organiseret omkring en betonsat og en hævet midte, som er afsluttet af rosenespalier på de to lange sider og afrundet af en søjlegang og høj beplantning i den nordlige ende. Centralt placeret i den hævede midte er et rektangulært bassin omkranset af en belægning af karakteristiske røde neksøsten. Et iøjnefaldende element i haven er de smukke afstøbninger.

I en artikel om Frederik Ernst i “Femina”, d. 25. februar i 1964 står det omtalt, at skulpturerne er hentet hjem fra Italien. Vi ved dog, at de alle blev forhandlet af Stukkatur- & Kunststensfabrik i København, Lamberg-Petersens Efterfølger, Peter Ove Christensen, Glentevej 69. Et udateret katalog (formodentlig fra senest 1943) over denne forhandlers varer, indeholder alle havens skulpturer. Af kataloget fremgår det, at afstøbningerne er udført i ergolith ”et smukt Materiale, der fremstilles bl.a. af ren Natursten og cement.”

Havens nuværende beplantning

I starten af 2016 påbegyndte museet planlægningen af et omfattende arbejde, der skulle genskabe haven, som den stod i første halvdel af 1960’erne.

Haven var i 2016 vokset til og en række planter var kommet til haven, som ikke var en del af den oprindelige have. Dette blev konstateret på grundlag af billedmateriale – da en original, nedskrevet, haveplan, ikke er fundet. Elementer i haven stammer desuden fra før 1960, fx afstøbningerne omtalt i ovenstående afsnit.

Beplantningen er desuden nøje udvalgt på grundlag af, hvad personer der er kommet i haven igennem mange år, kan huske, at der har stået her – samt ud fra foto materiale.

Fra syd er haven præget af to store rosenbede med storblomstrede roser. Her har vi valgt en række historiske rosensorter; Hanne, Super Star, Pascali og Peace.

Siderne af haven er markeret med espalier, hvor vi har valgt en række klassiske buskroser; Gloire de Dijon, Madame Alfred Carriere, New Dawn og Flammentanz. Langs espalierne er staudebede, som er tilplantet symmetrisk, så de to øst- og vestvendte sider minder om hinanden. Her står også to smukke magnoliatræer.

Mod nord afsluttes haven med høj beplantning, som med tiden vil danne et tættere bagtæppe. Her står blandt andet to Malus ’Gorgeous’ sammen med to opstammede taxus baccata ’fastigiata’ og to Buxus ’sempervirens’.